Kyseinen otsikko oli aiheena kandidaatintutkielmalleni, joka valmistui viime joulukuussa. Lupasin aikaisemmin kirjoitella tänne jotain kandini aiheeseen liittyen, mutta päätinkin sen sijaan julkaista koko kandin luettavaksi niille, joita aihe sattuu kiinnostamaan. Kandini pääset lukemaan TÄÄLTÄ. Tässä kandin tiivistelmä, joka antaa osviittaa sisällöstä:
"Koirien (Canis lupus familiaris) aggressiivinen käyttäytyminen on merkittävä ongelma niin ihmisille kuin itse koiralle. Koirien puremat lisäävät terveydenhuollollisia kuluja yhteiskunnalle fyysisten ja psyykkisten vammojen muodossa. Koirien aggressio-ongelmat ovat yksi yleisimpiä syitä koirasta luopumiseen tai sen lopettamiseen. Lisäksi aggressio-ongelmat vaikuttavat koiran hyvinvointiin stressivasteen kautta. Aggressiivinen käyttäytyminen voi olla joko normaalia tai epänormaalia käyttäytymistä riippuen tilanteen kontekstista. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tuoda esille yleisimpiä kirjallisuudessa käytettyjä koirien aggressiotyyppejä sekä aggressiiviseen käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi selvitän ihmisen vaikutusta aggressiiviseen käyttäytymiseen, aggressiivisen käyttäytymisen mittaamista ja tutkimista sekä pohdin erilaisia keinoja aggressiivisen käyttäytymisen ehkäisemiseksi.
Tarkkojen vertailujen tekeminen eri tutkimuksien välillä on haastavaa, sillä aggressiivista käyttäytymistä voidaan luokitella monella eri tavalla. Tietyt aggressiotyypit esiintyvät kuitenkin säännöllisesti kirjallisuudessa. Tiettyjen tekijöiden (esimerkiksi oppiminen) tiedetään vaikuttavan aggressiivisen käyttäytymisen ilmenemiseen, kun taas joidenkin tekijöiden (esimerkiksi koiran ikä) osallisuuden varmistamiseksi tarvitaan lisää tutkimusta.
Myös aggressiivisen käyttäytymisen mittaaminen on haastavaa, sillä tiettyjä aggressiivisuuteen liittyviä luonteenpiirteitä ei pystytä vielä luotettavasti mittaamaan ja jokaisella käytetyllä menetelmällä on omat ongelmakohtansa. Kuitenkin oikein toteutettuna ja yhdistettynä muiden käyttäytymisen arviointimenetelmien kanssa nämä menetelmät voivat olla oiva työkalu aggressiivisen käyttäytymisen mittaamisessa.
Tärkein aggressiiviseen käyttäytymiseen vaikuttava tekijä on ihminen. Ihminen vaikuttaa aggressiiviseen käyttäytymiseen niin koiran koulutusmenetelmillään kuin esimerkiksi tekemillään jalostusvalinnoilla. Tärkeimmät keinot koiranpuremien ehkäisemisessä ovat tiedon lisääminen koirien käyttäytymisestä ja konsultointiavun saatavuus ongelma-tilanteissa. Oikeanlainen koira oikeanlaisessa perheessä vähentää aggressiivisen käyttäytymisen ilmenemistä. Etenkin lapsiin kohdistuvat purematapaukset voidaan minimoida pelkällä tilanteen ennakoinnilla. Kokonaisvaltaisen käsityksen saamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tietoa esimerkiksi aggressioon liittyvistä käyttäytymispiirteistä ja siitä, kuinka koiranpuremien uhri vaikuttaa käyttäytymisen ilmenemiseen."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti